Warning message

This object is not active. Metadata may not display correctly.
master's thesis
Kakvoća plave usoljenje ribe (srdele)
Details
TitleKakvoća plave usoljenje ribe (srdele)
AbstractRiba je oduvijek bila iznimno važna u prehrani ljudi zahvaljujući svojim gastronomskim i nutritivnim vrijednostima. Tijekom povijesti razvijali su se različiti načini konzerviranja ribe ne bi li se očuvala njena kakvoća, a najpoznatija metoda je soljenje. Cilj je ovoga rada bio opisati tehnologiju proizvodnje usoljenih srdela ulovljenih u slobodnom moru te utvrditi kemijski sastav i kakvoću gotovog proizvoda. Analize su obavljene na uzorcima usoljene srdele iz konzerve zapremnine 5 kg. Ribe su uzorkovane metodom slučajnog odabira iz cjelokupnog sadržaja konzerve. Prilikom senzorne pretrage svi pretraženi uzorci ribe bili su zadovoljavajuće kakvoće. Pregledom trbušne šupljine i mišićja ribe nisu nađeni paraziti. Masa ribe kretala se od 17,01 g do 32,48 g, a srednja vrijednost mase riba iznosi 22,97 g. Količina vode kretala se od 46,48% do 46,70%, količina masti od 8,87% do 9,00%, količina bjelančevina od 8,05% do 8,75%, a pepela od 19,85% do 20,05%. U pretraženim uzorcima utvrđena je količina soli od 22,39% do 22,74%. Dobiveni rezultati ukazuju da je besprijekornost senzornih svojstava usoljene srdele ovisna o pravilnom postupanju s ribom nakon izlova te metodi obrade. Za dobivanje ovog autohtonog proizvoda, potrebno je koristiti kvalitetnu sirovinu (svježu ribu besprijekorne kakvoće), soliti je čistom solju pravilnim redoslijedom te skladištiti je u prikladnim uvjetima i redovito kontrolirati.
SubjectsBIOMEDICINA I ZDRAVSTVO, soljenje, slane srdele, kakvoća, kemijski sastav, salting, salted sardines, quality, chemical composition

The object has been removed.