Skip to main content
Home
About repository
Contact
Instructions and manuals
Hrvatski
Repository of Faculty of Veterinary Medicine
Repository of PHD, master's thesis
Browse
By Author
By Year
By Organizational unit
By Scientific field
By Object type
All documents
More...
Advanced search
Upload
Search Term
this repository
all repositories in DABAR
Warning message
This object is not active. Metadata may not display correctly.
master's thesis
Kakvoća plave usoljenje ribe (srdele)
Details
Title
Kakvoća plave usoljenje ribe (srdele)
Abstract
Riba je oduvijek bila iznimno važna u prehrani ljudi zahvaljujući svojim gastronomskim i nutritivnim vrijednostima. Tijekom povijesti razvijali su se različiti načini konzerviranja ribe ne bi li se očuvala njena kakvoća, a najpoznatija metoda je soljenje. Cilj je ovoga rada bio opisati tehnologiju proizvodnje usoljenih srdela ulovljenih u slobodnom moru te utvrditi kemijski sastav i kakvoću gotovog proizvoda. Analize su obavljene na uzorcima usoljene srdele iz konzerve zapremnine 5 kg. Ribe su uzorkovane metodom slučajnog odabira iz cjelokupnog sadržaja konzerve. Prilikom senzorne pretrage svi pretraženi uzorci ribe bili su zadovoljavajuće kakvoće. Pregledom trbušne šupljine i mišićja ribe nisu nađeni paraziti. Masa ribe kretala se od 17,01 g do 32,48 g, a srednja vrijednost mase riba iznosi 22,97 g. Količina vode kretala se od 46,48% do 46,70%, količina masti od 8,87% do 9,00%, količina bjelančevina od 8,05% do 8,75%, a pepela od 19,85% do 20,05%. U pretraženim uzorcima utvrđena je količina soli od 22,39% do 22,74%. Dobiveni rezultati ukazuju da je besprijekornost senzornih svojstava usoljene srdele ovisna o pravilnom postupanju s ribom nakon izlova te metodi obrade. Za dobivanje ovog autohtonog proizvoda, potrebno je koristiti kvalitetnu sirovinu (svježu ribu besprijekorne kakvoće), soliti je čistom solju pravilnim redoslijedom te skladištiti je u prikladnim uvjetima i redovito kontrolirati.
Subjects
BIOMEDICINA I ZDRAVSTVO, soljenje, slane srdele, kakvoća, kemijski sastav, salting, salted sardines, quality, chemical composition
The object has been removed.